Κως

Κως Περιήγηση

Η Κως είναι εδώ και πολλά χρόνια σημαντικό κοσμοπολίτκο θέρετρο και γίνεται όλο και πιο περιζήτητη στις προτιμήσεις Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Διαφημίσεις Google

Κάθε καλοκαίρι κατακλύζεται από πλήθος τουριστών.

Αυτό συμβαίνει γιατί εκτός από τις υπέροχες φυσικές ομορφιές της, τις αξιόλογες αρχαιότητες, μνημεία και αξιοθέατα, τις ονειρεμένες χρυσές αμμουδιές, προσφέρει άριστη τουριστική υποδομή καθώς και πολλές επιλογές για τη νυχτερινή διασκέδαση.

Κως

Κως – Φωτογραφία by István Hencz from Pixabay

Είναι ο ιδανικός τόπος για διακοπές και δεν είναι τυχαίο ότι είναι ο δεύτερος στα Δωδεκάνησα, μετά τη Ρόδο, αγαπημένος προορισμός χιλιάδων επισκεπτών.

Ελληνικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Hellasradio

Πόλη της Κω

Πρωτεύουσα του νησιού και κύριο λιμάνι είναι η όμορφη πόλη της ΚΩ.

Βρίσκεται σε μιά καταπράσινη περιοχή, χτισμένη ακριβώς στην ίδια θέση με την αρχαία πόλη.

Οι δρόμοι είναι στολισμένοι στις άκρες τους με συστάδες από φοίνικες και κυκλοφορούν πολλά ποδήλατα, που αποτελούν το αγαπημένο μέσο μεταφοράς τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.

Είναι μιά σύγχρονη και κοσμοπολίτικη πόλη με προσεκτικά μελετημένο πολεοδομικό και ρυμοτομικό σχέδιο, ωραίες πλατείες, μοντέρνα κτίρια, και φαρδείς δρόμους.

Στην πρωτεύουσα λειτουργούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και άλλα τουριστικά συγκροτήματα για όλα τα γούστα και βαλάντια, πολλά εστιατόρια Ελληνικής και διεθνούς κουζίνας, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα κάθε είδους καθώς και άφθονες δυνατότητες για σπορ και έντονη νυχτερινή ζωή.

Επίσης στην πόλη γίνονται διάφορα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Μπορείτε να κολυμπήσετε στις γύρω από την πόλη παραλίες όπως : Μεροπίδα, Ψαλίδι, Άγιο Φωκά, Δήμητρα, Λάμπη, Φάρο.

Η Ακτή Ζουρούδη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι του νησιού. Πολυσύχναστη, κοσμοπολίτικη παραλία με άμμο, beach bar, εστιατόρια και καφέ.

Το Ψαλίδι και ο Άγιος Φωκάς είναι δύο συνεχόμενες, άριστα οργανωμένες, μαγευτικές παραλίες που το συνολικό μήκος τους ξεπερνά τα 16 χιλιόμετρα.

Στην περιοχή λειτουργούν πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και η νυχτερινή διασκέδαση είναι ιδιαίτερα έντονη.

Η Λάμπη βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη της Κω και είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστη και βραβευμένη με τη Γαλάζια σημαία.

Έχει ρηχά και πεντακάθαρα νερά, γεγονός που την καθιστά ιδανική για οικογένειες με παιδιά.
Η οργάνωσή της είναι άριστη και υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

Γύρω από την παραλία λειτουργεί μεγάλος αριθμός από τουριστικά καταλύματα κάθε κατηγορίας, εστιατόρια, καφέ και μπαράκια.

Ένα χιλιόμετρο νοτιοδυτικά από τον Άγιο Φωκά, στις Θέρμες, υπάρχουν ιαματικές πηγές με εγκαταστάσεις και λουτήρες.

Πόλη της Κω Αξιοθέατα

Οι ανασκαφές που έγιναν στη θέση της αρχαίας πόλης, έχουν φέρει στο φως θεμέλια από αρχαία οικοδομήματα (αρχαία αγορά), κτίρια Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου (γυμναστήριο, casa romana με ωραία ψηφιδωτά, ωδείο, ρωμαϊκά λουτρά), τμήματα τείχους κλασικών χρόνων, ερείπια ναού της Αφροδίτης και ενός ακόμα, αφιερωμένο πιθανώς στον Ηρακλή.

Η Κως φημιζόταν πολύ για τα ψηφιδωτά της και μεγάλος αριθμός από αυτά έχει μεταφερθεί στο παλάτι των Ιπποτών στη Ρόδο.

Εκτός της Casa Romana, περίτεχνα ψηφιδωτά βρέθηκαν σε έπαυλη του 4ου π.Χ. αιώνα στην οικία της αρπαγής της Ευρώπης και στο κτίσμα του Διονύσου.

Στα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνονται: ο πλάτανος του Ιπποκράτη, τεράστιο δέντρο, που η ηλικία του ξεπερνά τα 2.500 έτη.

Θεωρείται το αρχαιότερο στην Ευρώπη και σύμφωνα με την παράδοση το φύτεψε ο ίδιος ο Ιπποκράτης, ο οποίος δίδασκε της σκιά του.

Το Ενετικό κάστρο των Ιπποτών (15ος αιώνας) διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελεί δείγμα επιβλητικής αμυντικής αρχιτεκτονικής για την εποχή του.

Θεωρείται από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του νησιού που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε.

Η Λότζια, διώροφο κτίσμα του 18ου αιώνα με πανύψηλο μιναρέ, οικοδομήθηκε με υλικό από την περιοχή της αρχαίας πόλης.

Αξιοθέατα

Ενδιαφέρουσες είναι επίσης οι πρωτοχριστιανικές εκκλησίες μέσα και έξω από την πόλη :

Βασιλική του Αγίου Ιωάννη, Άγιος Νικήτας ο Φτωχός, Αγία Αικατερίνη, Παναγία η Συντριανή, Παναγία τα Τσουκαλαριά όλες με αξιόλογες τοιχογραφίες και καλοδουλεμένα τέμπλα.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης στεγάζονται ευρήματα κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, στα οποία περιλαμβάνεται και το άγαλμα του Ιπποκράτη.

Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εξωτερική αρχιτεκτονική του κτιρίου όπου στεγάζεται το μουσείο : πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα με τρεις αψιδωτές εισόδους.

Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την πόλη, μέσα σε μιά κατάφυτη περιοχή με θέα τη θάλασσα, βρίσκεται το Ασκληπιείο (4ος π.Χ. αιώνας), που άρχισε να κτίζεται μετά το θάνατο του Ιπποκράτη.

Λόγω της κλίσης του εδάφους, τα οικοδομήματα του ιερού ήταν χτισμένα σε τρία διαφορετικά επίπεδα, που ενώνονταν μεταξύ τους με μεγαλοπρεπή κλίμακα.

Στο πρώτο επίπεδο που αποτελούσε ένα είδος αυλής και ήταν περιτοιχισμένο από στοές γίνονταν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, διάφορες εκδηλώσεις και στεγαζόταν η ιατρική σχολή.

Ο βωμός (3ος αιώνας π.Χ.) αποτελούσε κεντρικό οικοδόμημα του δευτέρου επιπέδου.

Δύο αναστηλωμένοι κίονες ανήκουν στο ναό του Ασκληπιού του 3ου αιώνα π.Χ., ενώ οι αναστηλωμένοι Κορινθιακοί κίονες ανήκουν στο ναό του Απόλλωνα.

Στο ίδιο επίπεδο υπάρχει ημικυκλική εξέδρα και ίχνη από το ναΐσκο του Νέρωνα.

Στο ανώτατο επίπεδο δεσπόζει ο ναός του Ασκληπιού (2ος π.Χ. αιώνας). Είναι Δωρικού ρυθμού περίπτερος και περιβαλλόταν απο ελληνιστική στοά, ενώ στο χώρο υπάρχουν ίχνη από τα δωμάτια των ασθενών.

Περίφημα ήταν και τα αγάλματα που διακοσμούσαν τα οικοδομήματα του ιερού.

Κως – Περιήγηση

Με αφετηρία την πρωτεύουσα πολλά είναι τα προικισμένα από τη φύση χωριά του νησιού με αξιόλογη τουριστική κίνηση και μοναδικά τοπία

ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ : 14 χιλιόμετρα νότια της πόλης, χτισμένο στους πρόποδες του Δικαίου σε μία καταπράσινη περιοχή.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό που γνώρισε μεγάλη άνθηση κατά τους βυζαντινούς χρόνους, οπότε χτίστηκαν πολλές εκκλησίες και μονές, όπως η μονή του Σωτήρος και η εκκλησία των Ασωμάτων Ταξιαρχών.

Η Ζια είναι ένα γραφικό χωριουδάκι σε απόσταση περίπου 14 χιλιομέτρων από την πόλη της Κω.

Χτισμένο στην πλαγιά του όρους Δίκαιος είναι το ψηλότερο κατοικημένο σημείο του νησιού, από όπου η θέα είναι μοναδική και θα απολαύσετε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Ένα χωριό στην κυριολεξία πνιγμένο στο πράσινο από κυπαρίσσια, πεύκα, ελαιώνες, βελανιδιές και πολλές πηγές.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού με τα παραδοσιακά σπίτια, να γευματίσετε σε ένα από τα εστιατόρια που σερβίρουν πεντανόστιμα παραδοσιακά πιάτα.

Στη Ζια θα βρείτε επίσης παραδοσιακά καφενεία όπου θα συνοδεύσετε τον καφέ σας με χειροποίητα γλυκά του νησιού, ενώ στον κεντρικό δρόμο του χωριού θα συναντήσετε πολλά μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης, σουβενίρ και παραδοσιακά γλυκά

Το Ζηπάρι βρίσκεται βόρεια του Ασφενδίου σε μιά πεδινή έκταση και απέχει 11 περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Κοντά στον οικισμό αξίζει να επισκεφθείτε τη Βασιλική του Αγίου Παύλου και τη Βασιλική του Καπαμά που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του κυκλικού βαπτιστηρίου της που σκεπάζεται με θόλο.

Τιγκάκι

ΤΙΓΚΑΚΙ : Βρίσκεται 11 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.

Είναι ένας παραλιακός οικισμός απέναντι από το νησάκι Ψέριμος και μεγάλο τουριστικό θέρετρο.

Η πανέμορφη και άριστα οργανωμένη παραλία του που εκτείνεται σε μήκος 10 χιλιομέτρων, ανήκει στις δημοφιλέστερες του νησιού και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους λάτρεις του wind surfing.

Έχει ρηχά και ζεστά νερά ασφαλή για οικογένειες με παιδιά, άρτια οργάνωση και έχει βραβευτεί πολλές φορές με «Γαλάζια Σημαία».

Μεγάλη είναι η γκάμα των επιλογών για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση.

Θα βρείτε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και περιποιημένα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια, εστιατόρια και ταβέρνες με Ελληνική και διεθνή κουζίνα, καφετέριες και μπαράκια.

ΠΥΛΙ : 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης, απλωμένο σε καταπράσινο κάμπο με ερείπια του βυζαντινού κάστρου.

Χαρακτηριστικό του χωριού οι πολλές πηγές με τα κρυστάλλινα νερά.

Στο κέντρο του Πυλίου βρίσκεται η όμορφη πλατεία περιστοιχισμένη από παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, παραδοσιακά καφενεδάκια και ταβέρνες.

Αξίζει να επισκεφθείτε το «Πυλιώτικο Σπίτι».

Πρόκεται για ένα παλιό τρίχωρο σπίτι όπου αναπαριστώνται η σάλα, το υπνοδωμάτιο και η κουζίνα, με όλο του τον οικιακό εξοπλισμό (έπιπλα και σκεύη).

ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ : 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κω, χτισμένη σε οροπέδιο, όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού «Ιπποκράτης».

Είναι ένα γραφικό χωριό που διατηρεί τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου σε σημαντικό βαθμό.
Υπάρχουν αρκετά παλιά σπίτια χτισμένα σύμφωνα με τη ντόπια αρχιτεκτονική.

Μιά ιδέα μπορείτε να πάρετε αν επισκεφθείτε το Αντιμαχίτικο σπίτι που λειτουργεί ως μουσείο.

Μαστιχάρι

ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ : Επίνειο της Αντιμάχειας και δεύτερο λιμάνι του νησιού.

Βρίσκεται στη βόρεια ακτή σε μικρό όρμο, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων νότια της Αντιμάχειας.

Εκεί σώζεται καλοδιατηρημένο Ενετικό κάστρο με τείχη, καστρόσπιτα, δεξαμενές και δύο βυζαντινές εκκλησίες.

Η απέραντη παραλία με μήκος πάνω από 5 χιλιόμετρα είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστη και άρτια οργανωμένη.

Υπάρχει δυνατότητα για όλα τα θαλάσσια σπορ και κυρίως για windsurfing λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Θα βρείτε δεκάδες παραλιακές ψαροταβέρνες όπου θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Για τη διαμονή σας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια.

ΜΑΡΜΑΡΙ : Βρίσκεται βόρεια από το Πυλί και σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από την πόλη της Κω.

Μικρό και ήσυχο θέρετρο θεωρείται αγαπημένος προορισμός πολλών τουριστών που αποζητούν ηρεμία στις διακοπές τους, χωρίς όμως να στερείται τίποτα από επιλογές για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση.

Η πανέμορφη αμμώδης παραλία εκτείνεται σε μήκος 2 χιλιομέτρων είναι άψογα οργανωμένη και υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ : Το δημοφιλέστερο και πιο σύγχρονο τουριστικό θέρετρο με μαγευτική εκτεταμένη αμμουδιά και άριστη τουριστική υποδομή.

Παραθαλάσσιος οικισμός σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη της Κω.

Εδώ βρίσκονται οι πλέον πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ μεγάλη είναι η γκάμα των επιλογών για φαγητό και διασκέδαση.

Η ακτογραμμή εκτείνεται σε μήκος 6 χιλιομέτρων όπου θα βρείτε οργανωμένες και μη παραλίες άλλες με παγωμένα βαθειά νερά και άλλες με πιο ρηχά.

Παρέχονται επίσης δυνατότητες για θαλάσσια σπορ.

Κάθε καλοκαίρι στην Καρδάμαινα γίνονται τα «Αλασάρνεια» που περιλαμβάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά και μουσικά δρώμενα.

Η μαγευτική και οργανωμένη παραλία Χελώνα έχει πεντακάθαρα νερά, χρυσή άμμο και έχει βραβευθεί με Γαλάζια Σημαία.

Κέφαλος

Στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού σε μιά περιοχή με πολλά μνημεία, βρίσκεται η ΚΕΦΑΛΟΣ.

Απέχει 43 χιλιόμετρα από την πόλη και είναι ένα παραδοσιακό χωριό με πλούσιο παρελθόν.

Εδώ βρισκόταν η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού Αστυπάλαια.

Στην κορυφή του λόφου σώζονται λείψανα του κάστρου, ενώ στη θέση Παλάτια, 2 χιλιόμετρα έξω από το χωριό, υπάρχουν ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού, της Αστυπάλαιας.

Στην Κέφαλο υπάρχει ένα παραδοσιακό σπίτι που λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο.

Η Κέφαλος χωρίζεται σε δύο μέρη: τον παραδοσιακό οικισμό που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και στο Καμάρι το παραλιακό τμήμα όπου βρίσκεται και το λιμάνι του οικισμού.

Η εκπληκτική παραλία με τη χρυσή αμμουδιά και τα βαθυγάλαζα νερά, θεωρείται από τις κοσμικότερες του νησιού.

Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων μόλις από το Καμάρι θα συναντήσετε την ακτή Καμήλα.

Θεωρείται κάπως απομονωμένη από την γύρω τουριστική περιοχή λόγω της βραχώδους μορφολογίας της.

Η πρόσβαση μπορεί να είναι λίγο απότομη αλλά είναι η σωστή επιλογή για όσους αποζητούν μιά οργανωμένη παραλία με πεντακάθαρα παγωμένα νερά, λεπτή άμμο και βότσαλο.

Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το χωριό βρίσκεται ο Λιμνιώνας γραφικός κολπίσκος και λιμανάκι με μιά ήσυχη παραλία.

Η παραλία Paradise έχει πηχά πεντακάθαρα νερά και λευκή ψιλή άμμο.

Άλλες εξίσου όμορφες παραλίες κοντά στην Κέφαλο είναι η Χρυσή Ακτή, ο Άγιος Θεολόγος, οι Λαγκάδες και άλλες μικρότερες.

Σε μικρή απόσταση θα συναντήσετε τον παραθαλάσσιο οικισμό Άγιος Στέφανος που διαθέτει μιά πανέμορφη οργανωμένη παραλία με ολοκάθαρα νερά και χρυσή άμμο.

Απέναντι βρίσκονται το νησάκι Καστρί και μακρύτερα, στο πέλαγος το Γυαλί και η Νίσυρος.

Κως – Τοπικά Προϊόντα

Κατά την παραμονή σας στην Κω, αξίζει να δοκιμάσετε τα τοπικά προϊόντα όπως τον μπακλαβά, το γλυκό ντοματάκι, το εξαιρετικό μέλι της Αντιμάχειας καθώς και την δροσιστική κανελλάδα.

Θα βρείτε επίσης όμορφα κοσμήματα, χειροποίητες εικόνες και ξεχωριστά χειροτεχνήματα και κεραμικά.

Εκδηλώσεις και Πανηγύρια

Στην Κω γίνονται αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τον Αύγουστο οργανώνονται τα Ιπποκράτεια, που περιλαμβάνουν εκθέσεις, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες κλπ.

Επίσης, στο Ασκληπιείο κάθε Κυριακή μεσημέρι, γίνεται αναπαράσταση του όρκου του Ιπποκράτη.

Στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, διοργανώνονται σημαντικά ιατρικά συμπόσια.

Επιπλέον σε πολλά χωριά γίνονται τοπικά πανηγύρια με γλέντι και φαγοπότι.

Κατά τις Απόκριες στην Αντιμάχεια, γιορτάζεται το παραδοσιακό καρναβάλι.

Τα πιο γνωστά πανηγύρια που γίνοναι στο νησί είναι : της Αγίας Παρασκευής στην Κέφαλο στις 26 Ιουλίου, του Αγίου Ιωάννη στις 29 Αυγούσου, της Παναγίας το δεκαπενταύγουστο, του Αγίου Δημητρίου στος 26 Οκτωβρίου, της Αγίας Τριάδας στις 4 Ιουνίου, των Αγίων Αποστόλων στις 30 Ιουνίου και άλλα.

Γεωγραφικό και Ιστορικό Περίγραμμα Κω

Γεωγραφία

Η Κως είναι το τρίτο σε μέγεθος μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο νησί των Δωδεκανήσων.

Έχει έκταση 290 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μήκος ακτών 112 χιλιόμετρα.

Βρίσκεται στην είσοδο του Κεραμεικού κόλπου της Μικράς Ασίας.

Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι είναι η ομώνυμη πόλη.

Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι πεδινό και μόνο στο νοτιοανατολικό τμήμα υψώνονται τα βουνά Δίκαιος και Σίμπετρος.

Είναι ένα εύφορο και καταπράσινο νησί με πολλά τρεχούμενα νερά, μαγευτικές αμμουδιές, θαυμάσιο κλίμα και ιαματικές πηγές.

Παρουσιάζει έντονο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιάφερον και είναι πλούσιο σε ιστορικά μνημεία.

Κως – Ιστορία

Σύμφωνα με τους ιστορικούς η ζωή στο νησί άρχισε από τα τέλη της Νεολιθικής εποχής (3η π.Χ. χιλιετία).

Κατοικημένη από τους προϊστορικούς χρόνους, η Κως γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη μυκηναϊκή περίοδο και συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο με 30 πλοία.

Τον 7ο και 6ο αιώνα αποτέλεσε μαζί με την Αλικαρνασσό, την Κνίδο, τη Λίνδο, την Ιαλυσό και την Κάμειρα, τη Δωρική Εξάπολη.

Οι ανασκαφές έφεραν φως πλήθος από Κωακά κεραμεικά της γεωμετρικής περιόδου.

Κατά τη μυθολογία αναφέρεται επίσης ότι η Γιγαντομαχία που ξέσπασε ανάμεσα στους θεούς του Ολύμπου και τους γίγαντες έγινε στην Κω, οπότε ο θεός Ποσειδώνας πλησίασε τον Γίγαντα Πολυβώτη, χτύπησε με την τρίαινα του ένα τμήμα του ακρωτηρίου Χελώνα και καταπλάκωσε με αυτό τον Πολυβώτη.

Το νησί ονομάζεται και «Νησί του Ιπποκράτη» αφού είναι η γενέτειρα και πατρίδα του πατέρα της ιατρικής (467 – 357 π.Χ.), του οποίου η διδασκαλία υπήρξε σημαντικός σταθμός για την ιστορία του.

Μετά το τέλος των περσικών πολέμων έγινε μέλος της Α΄Αθηναϊκής Συμμαχίας.

Η ίδρυση της νέας πόλης της Κω, το 366 π.Χ., σηματοδότησε περίοδο ακμής, κατά την οποία το νησί έγινε μία από τις πιο σημαντικές ναυτικές και εμπορικές δυνάμεις της Μεσογείου.

Επίσης τότε χτίστηκαν σημαντικά μαρμάρινα μνημεία όπως τα Ιερά του Ηρακλή, της Πανδήμου, η Αγορά, το Στάδιο, ο βωμός του Διονύσου και άλλα.

Ανάλογη ευημερία γνώρισε και κατά τους χρόνους των Πτολεμαίων.

Κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα περιήλθε στη Ρωμαϊκή κυριαρχία και έπεσε σε αφάνεια.

Στους Βυζαντινούς χρόνους, γνώρισε νέα ευημερία, αλλά τον 11ο αιώνα δοκιμάστηκε σκληρά από τις επιδρομές των Σαρακηνών, πέρασε στους Γενοβέζους και τους Ενετούς, για να παραχωρηθεί το 1315 στην εξουσία του Τάγματος των Ιωαννιτών.

Ιστορία

Το 1523 ήρθε στα χέρια των Τούρκων.

Έτσι ξεκίνησε η εποχή της Τουρκοκρατίας στο νησί κατά την οποία δοκιμάστηκε από πολλές πειρατικές επιδρομές από Αλγερινούς και Φλωρεντίνους πειρατές καθώς και Βενετούς από την Κρήτη.

Κατά την Ελληνική επανάσταση, οι κάτοικοι της Κω δεινοπάθησαν πολύ : συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1821, οι Τούρκοι κρέμασαν πολλούς ιερείς ενώ αποκεφάλισαν 900 χριστιανούς.

Μόλις το 1828 οι Κώοι άρχισαν να έχουν κάποια υποτυπώδη πολιτικά δικαιώματα.

Το 1912 το νησί πέρασε στα χέρια των Ιταλών.

Το 1934 καταστράφηκε σχεδόν ολόκληρο το νησί από ένα ισχυρό σεισμό.

Στη συνέχεια το 1943 ήρθαν οι Γερμανοί, η σκληρή κατοχή των οποίων διάρκεσε μέχρι το 1945.

Τέλος ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 1948, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Κως Πληροφορίες

Η Κως συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα και η πτήση διαρκεί περίπου 50 λεπτά.

Το αεροδρόμιο του νησιού απέχει 27 χιλιόμετρα περίπου από την πόλη.

Επίσης συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά καθώς και με πολλά από τα Δωδεκάνησα (Ρόδο, Σύμη, Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο).

Διάρκεια ταξιδιού από Πειραιά 10 – 13 ώρες.

Το οδικό δίκτυο της Κω είναι καλό.

Για τις εσωτερικές μετακινήσεις σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τοπικά λεωφορεία ΚΤΕΛ που εκτελούν πολλά και τακτικά δρομολόγια από την πόλη της Κω με προορισμό διάφορους οικισμούς.

Επίσης σε ολόκληρο το νησί λειτουργούν πολλά γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και ποδηλάτων που αποτελεί ένα πολύ σύνηθες τρόπο μετακίνησης στην πόλη κυρίως της Κω λόγω της ύπαρξης δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Εξάλλου η Κως αποκαλείται και νησί του ποδηλάτου. Ο ποδηλατόδρομος ξεκινά από την παραλία του Φάρου και καταλήγει στο τέλος της παραλίας του Ψαλιδιού μιά απόσταση δηλαδή περίπου 13 χιλιομέτρων.

ΚΩΣ – ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Τουριστική Αστυνομία Τηλ. 22420 22444
Λιμεναρχείο Πειραιά Τηλ. 210 4226000
Λιμεναρχείο Κω Τηλ. 22420 26594 – 6
Αεροδρόμιο Κω “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ” : Τηλ. 22420 56000

Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων ΚΤΕΛ Κω : Τηλ. 22420 22292 | Fax: 22420 20263
Αστικά Λεωφορεία Κω Τηλ. 22420 26276
Τρενάκι Δρομολόγια Τηλ. 22420 26276
Ένωση Ραδιοταξί Κω – Τηλ. 22420 23333 – 4

Γενικό Νοσοκομείο Κω: Μητροπόλεως & Ιπποκράτους, Κως – Τηλ. 22420 22300, 54200
Αγροτικό Περιφερειακό Ιατρείο Αντιμάχειας Τηλ. 22420 51230
Αγροτικό Περιφερειακό Ιατρείο Ασφενδιού Τηλ. 22420 69202

Αγροτικό Περιφερειακό Ιατρείο Καρδάμαινας Τηλ. 22420 91202
Αγροτικό Περιφερειακό Ιατρείο Κεφάλου Τηλ. 22420 71230
Αγροτικό Περιφερειακού Ιατρείο Πυλίου Τηλ. 22420 41230

Αρχαιολογικό Μουσείο Κω : Πλ. Ελευθερίας, Κως – Τηλ. 22420 28326
Ασκληπιείο Τηλ. 22420 28763
Κάστρο Ιπποτών Τηλ. 22420 26256
Ταχυδρομείο – Κως Τηλ. 22420 22250 | Αντιμάχεια Τηλ. 22420 51555 | Κέφαλος Τηλ. 22420 71211

Για περισσότερες πληροφορίες για το Κω επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Κω

Βρίσκεστε στην Κω επισκεφθείτε και την σελίδα της Καρπάθου

Διαφημίσεις Google